Translate

Jurassic Park (1993)

Τζουράσικ Παρκ είναι μια αμερικανική 1993 ταινία επιστημονικής φαντασίας περιπέτεια [2], σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του ίδιου ονόματος από τον Michael Crichton. Πρωταγωνιστεί ο Σαμ Νιλ, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Μάρτιν Φερέρο, και Bob Peck. Τα κέντρα ταινία στο φανταστικό Isla Nublar κοντά στην Κόστα Ρίκα της Κεντρικής Αμερικής Ακτή του Ειρηνικού, όπου μια δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και μια μικρή ομάδα της γενετικής οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα πάρκο ψυχαγωγίας των κλωνοποιημένων δεινοσαύρων.
Πριν από το βιβλίο Crichton είχε ακόμα δημοσιευθεί, πολλά στούντιο είχαν ήδη αρχίσει προσφορές για να αποκτήσουν τα δικαιώματα εικόνας. Σπίλμπεργκ, με την υποστήριξη της Universal Studios, απέκτησε τα δικαιώματα πριν από τη δημοσίευση το 1990, και Crichton μισθώθηκε για ένα επιπλέον $ 500.000 για την προσαρμογή της μυθιστόρημα για την οθόνη. Ο David Koepp έγραψε το τελικό σχέδιο, το οποίο άφησε έξω ένα μεγάλο μέρος της βίας και έκθεση του μυθιστορήματος, και έκανε πολλές αλλαγές στους χαρακτήρες. Θέσεις μαγνητοσκόπησης ήταν τόσο Χαβάη και την Καλιφόρνια.
Jurassic Park θεωρείται ως ένα ορόσημο στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δημιουργούνται εικόνες, και έλαβε πολύ θετικές κριτικές από τους περισσότερους κριτικούς. Κατά την απελευθέρωσή του, η ταινία απέφερε συνολικά πάνω από 900 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, να γίνει η πιο επιτυχημένη ταινία κυκλοφορήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή (ξεπερνώντας Ε.Τ. ο εξωγήινος και ξεπέρασε τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Τιτανικό), και είναι σήμερα ο 21ος-υψηλός-αποφέροντας συνολικά ταινιών μεγάλου μήκους (προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, είναι η 20η-υψηλός-αποφέροντας συνολικά ταινιών στη Βόρεια Αμερική). Είναι η πιο επιτυχημένη ταινία οικονομικά για την Καθολική και ο Steven Spielberg. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ήχου, Καλύτερο Ηχητικών Εφέ, και τα καλύτερα δυνατά οπτικά αποτελέσματα.